Bouwen aan groei

Constructif | Wiebe Vervelde
Constructif renoveert, verbouwt, transformeert, verduurzaamt en onderhoudt bestaand vastgoed voor zowel de woning- als de utiliteitsbouw. Gegroeid vanuit een rijke historie en diverse overnames en fusies timmert Constructif verder aan de weg. IRIS CF heeft al meerdere transacties voor Constructif mogen begeleiden.

Wiebe Vervelde kwam in 2017 in zijn toenmalige functie als algemeen directeur en alleen-aandeelhouder van Groenendijk PGN Bouw in contact met IRIS CF op aanbeveling van zijn accountant. 

Waardebepaling voor fusie

Wiebe: “Ik was op zoek naar een deskundige partij om mij te helpen bij de waardebepaling van mijn organisatie. We werkten al een aantal jaren intensief samen met Kwaatsteniet Aannemersbedrijf en dachten erover om te fuseren. Voorheen had ik zelf al wat overnames gerealiseerd, maar niet zo omvangrijk als deze fusie. Vandaar dat ik externe expertise nodig had. IRIS CF heeft mij toen als M&A en Debt Adviseur geholpen bij het laten toetreden van de algemeen directeur van Kwaasteniet Aannemersbedrijf als minderheidsaandeelhouder. Ook hebben ze gezorgd voor een verruiming van de kredietfaciliteiten van de ondernemingen zodat we toekomstige groei mee konden financieren. Dit was de start van onze duurzame relatie met IRIS CF.”

Veranderende rol

Op 28 september 2018 werd de fusie bezegeld met een nieuwe naam: Constructif. Beide bedrijven waren circa 50 jaar geleden opgericht. De Kwaasteniet was van oudsher sterk in onderhoud en beheer van bestaande woningen. Groenendijk hield zich bezig met het verbouwen, transformeren, renoveren en verduurzamen van bestaand vastgoed. Twee bedrijven die elkaar vonden in hun gezamenlijke waarden en elkaars expertises perfect aanvulden.

“Ik was ongeveer 25 jaar geleden als bedrijfsleider gestart met 6 timmerlieden en een visie op het vak”, vertelt Wiebe. “Via diverse overnames waren we met Groenendijk gegroeid tot een serieuze dienstverlener in het bestaande vastgoed. Na veel ervaring in veel verschillende rollen besloot ik in 2019 een andere rol binnen Constructif aan te nemen. De organisatie hing voor een groot deel aan mij en mijn mede-aandeelhouder maar ik naderde de 60 en wilde meer doen waar ik goed in ben: inspireren en adviseren. We hebben toen nagedacht hoe de toekomst eruit moest gaan zien en ook hier kwam IRIS CF weer aan boord.” 

IRIS is voor ons een adviseur die we doorlopend kunnen raadplegen. Ze kennen ons inmiddels door en door.

Veel gereken aan een ingewikkeld vraagstuk

Ook de mede-aandeelhouder besloot een stap terug te zetten. We hebben intern bij het MT uitgezet dat ze een aandelenbelang konden verwerven. Hier zijn 3 personen op ingegaan waarop een directie team werd ingericht.

Wiebe: “Ik was heel blij met de flexibiliteit, rekenkunsten en het advies van IRIS CF. Ik heb altijd wel visie en richting bij de dingen die ik doe maar in dit soort processen was ik zoekend. We hebben de koers 2 keer veranderd door steeds andere overwegingen en nieuwe inzichten. IRIS CF heeft heel wat rekenschema’s voor ons moeten maken. Begin 2020 is alles opgestart en eind 2020 was de aandelentransactie geeffectueerd en hebben wij een stap teruggedaan. Ik vond het heel bijzonder hoe ze bij koop en verkoop de belangen van alle partijen dienden. Ook als zaken lastig werden, kon alles naar elkaar gezegd en uitgesproken worden. Dit heeft onze relatie weer verder verdiept.

Begeleiding bij herfinanciering

De onderneming is in deze ontwikkelingen ook geherfinancierd. Wiebe: “Ook de herfinanciering hadden we niet zonder de expertise van IRIS CF gered. We komen bij kleine transacties vaak zelf heel ver maar onderhandelen met banken op dit niveau met deze bedragen is een andere tak van sport. Op een gegeven moment waren 3 banken met elkaar in concurrentie. Dit heeft zeker te maken met hoe IRIS CF ons memorandum had opgesteld en hoe ze het spel gespeeld hebben. Wij kunnen nu vol vertrouwen de toekomst in.” 

Na veel ervaring in veel verschillende rollen besloot ik in 2019 een andere rol binnen Constructif aan te nemen.

De beste deal

Wiebe gaat nu door het leven als Raad van Advies en Toezicht van Constructif, een rol die hem goed bevalt. Ondertussen heeft het bedrijf haar werkzaamheden uitgebreid in Zuid-Nederland. In september 2019 werd hiervoor Merkx&Verkerk uit Elshout overgenomen, nu officieel vestiging Den Bosch. In juli 2020 ging Bouwbedrijf Vermeulen uit Rijen verder als onderdeel van Constructif. Ook hier speelde IRIS CF een rol.

Wiebe: “IRIS CF is voor ons een adviseur die we doorlopend kunnen raadplegen. Ze kennen ons inmiddels door en door. Wat ik enorm in ze waardeer is hun mogelijkheid om zich echt met mij als ondernemer te verbinden en in mijn belang te denken. Ze komen niet om er even snel en strak in het pak een ‘deal’ voor zichzelf uit te slepen, maar om de beste deal voor mij en mijn relaties te maken. Dat geeft vertrouwen. Die cultuur past bij ons. En cultuur is voor mij een van de belangrijkste aspecten van onze bedrijfsvoering. Als de culturen van bedrijven die je overneemt, waarmee je fuseert of waarmee je samenwerkt niet matchen, dan krijg je een zware dobber. Daarom is dit iets waar wij naast het financiële plaatje op selecteren en waar we bij IRIS CF onze gelijke hebben gevonden.”

Op een gegeven moment waren 3 banken met elkaar in concurrentie. Dit heeft zeker te maken met hoe IRIS CF ons memorandum had opgesteld en hoe ze het spel gespeeld hebben.

Deze bedrijven vertrouwen op IRIS CF