Mogelijkheden verkennen en implementeren

Corrosion | Bart Wessels & Robert Roeleven
CORROSION houdt zich sinds 1993 bezig met het beschermen van schepen, offshore windparken en offshore constructies. Door het maken van slimme software om de geleverde systemen van spares te kunnen voorzien, een eigen laboratorium en de juiste partners, ontwikkelde dit bedrijf uit Moerkapelle zich tot een speler van wereldformaat. IRIS CF adviseerde het bedrijf bij diverse transacties waaronder de verkoop van een aandelenbelang aan Nordian Capital Partners.

Begeleiding bij management buy-out

Er is sinds 1993 veel gebeurd. Wat pionierend vanuit een schuur begon, groeide uit tot een specialistisch bedrijf. De milieuvriendelijke corrosie oplossingen en antifouling producten van CORROSION beschermen maritieme en offshore constructies tegen roestvorming en maritieme aangroei. Ze zijn wereldwijd marktleider in de bescherming van de stalen offshore wind fundaties met locaties in Nederland, Duitsland, Frankrijk, China en Vietnam, aangevuld met een mondiaal partnernetwerk. In 2015 wilde de oprichter het bedrijf uit handen geven.

Robert Roeleven, COO van CORROSION, vertelt: “Wij kregen van meerdere relaties te horen dat IRIS CF bij hen goed werk geleverd had in de begeleiding van management buy-outs. Als managementteam kenden we de oprichter, waren we al jaren bij de zaak betrokken en wilden we dat ieders belang goed gediend werd. Met die opdracht zijn Duncan en zijn team aan de slag gegaan en dat is ons goed bevallen. Zij hebben ons allemaal naar grote tevredenheid in dit traject begeleid.”

Waardevolle tijdbesparing

Bart Wessels, CCO, gaat verder: “Daarom was het voor ons logisch om weer naar IRIS CF terug te gaan op het moment dat we op zoek waren naar een partij die ons kon helpen onze groeiambities waar te maken. Want bedenken dat je wilt groeien en vreemd kapitaal aan wilt trekken is een ding, de weg ernaartoe is een tweede. Naast alle drukte van de organisatie moest er een helder en aantrekkelijk verhaal opgesteld worden, moesten de feiten en cijfers kloppen en moest de toekomstige potentie gemodelleerd en becijferd worden. Dit hadden we nooit zelf gekund. Zowel qua expertise als qua tijd niet. We hebben tijdens dit proces veel gezien en veel geleerd.” 

Als managementteam kenden we de oprichter, waren we al jaren bij de zaak betrokken en wilden we dat ieders belang goed gediend werd.

Weten hoe partijen denken

“En dat was echt niet altijd leuk”, vult Robert aan. “We hebben ook best wat teleurstellingen moeten incasseren doordat we er met een mogelijke partij niet uitkwamen. Er speelden bij hen intern krachten die van invloed waren op ons proces. Gelukkig kon Duncan ons ook hun kant van het verhaal laten zien waardoor er meer begrip ontstond. IRIS CF weet hoe de andere partij denkt en welke argumenten en overwegingen zij hebben. Dat was voor ons erg prettig en gaf vertrouwen bij het aantrekken van een volgende partij.”

Innovatie in eigen huis

In een markt waar doorgaans veel milieuvervuilende en tijdrovende producten gebruikt worden, ontwikkelt CORROSION milieuvriendelijke oplossingen in eigen huis. Met een goed uitgerust laboratorium wordt veel geëxperimenteerd en uitgedacht. Zo zijn de CORROSION systemen zelfs op afstand uit te lezen en af te stellen waardoor opdrachtgevers veel tijd en geld besparen. “Met onze producten blijft bijvoorbeeld de status van het groene paspoort van een schip behouden, iets wat steeds belangrijker wordt in de Europese wet- en regelgeving”, zegt Bart. “Daarnaast zitten we nooit stil en zoeken we voortdurend naar slimme combinaties. Zo zijn we ook tot de exclusieve samenwerking met Philips gekomen voor de ontwikkeling van onze Koelers met UV-C techniek. Ook hier gebruiken we geen chemicaliën of gevaarlijke stoffen maar een techniek die door Philips ontwikkeld is. Dit heeft geleid tot een doorbraak in de markt en daar zijn we natuurlijk heel trots op.”

IRIS CF weet hoe de andere partij denkt en welke argumenten en overwegingen zij hebben. Dat geeft vertrouwen.

Dingen laten gebeuren

Robert: “CORROSION is een bedrijf waar we dingen laten gebeuren. We zitten niet stil en zijn altijd op zoek naar vernieuwing en het oplossen van de problemen van onze klanten. Want de milieu-eisen gaan de komende jaren steeds zwaarder wegen en wij bieden daar een antwoord op. Daarbij houden we van korte communicatielijnen, een creatieve insteek en een nuchtere en open sfeer. Dat laatste herkennen we ook bij IRIS CF en dat maakt samenwerken en snel schakelen erg prettig. Je vormt op een gegeven moment een team dat samen voor het beste resultaat gaat. Waarbij wij ook echt de vrijheid gevoeld hebben om onze eigen beslissingen te nemen en een deal af te blazen als het voor ons niet goed voelde. Dat hebben we enorm gewaardeerd.”

Je vormt op een gegeven moment een team dat samen voor het beste resultaat gaat.

Deze bedrijven vertrouwen op IRIS CF