Waardering voor ondernemerschap

IRIS CF | Duncan Eduard en Jan-Willem Ditters
IRIS CF is een corporate finance advisor voor DGA’s van middelgrote bedrijven. Het team van IRIS CF begeleidt haar klanten zowel nationaal als internationaal. Een groot netwerk, uitgebreide sectorkennis, veel transactie-ervaring en een persoonlijke insteek maakt IRIS CF een aantrekkelijke partij voor dealmaking.

Levenswerk laten groeien of voltooien

Bij sommige ondernemers is IRIS CF al jaren betrokken en hebben ze diverse transacties begeleid. Met sommige ondernemers is het traject kort en intensief. Zowel aan de sell-side als aan de buy-side. “We genieten van het ondernemerschap van onze klanten en hebben daar veel waardering voor” zegt Duncan Eduard, managing partner van IRIS CF. “Het interesseert ons dan ook oprecht wat deze ondernemers bezighoudt en wat hen drijft. Tijdens een traject leer je de ondernemer goed kennen en als er dan met jouw hulp een mooie deal tot stand komt, geeft dat veel voldoening. Te meer omdat we ons realiseren dat we zo meewerken aan de groei of voltooiing van hun levenswerk.”

Topkennis en kwaliteit voor DGA’s

Uitgebreide sectorkennis, veel ervaring met debt advisory, equity funding en aankoop en verkooptransacties maakt IRIS CF een powerhouse van topkennis en kwaliteit. Hun jarenlange ervaring én focus op de menselijke kant van de zaak heeft een groot netwerk van ondernemers en investeerders opgeleverd. Zowel in de Randstad als in de groeiregio Eindhoven. Waar nodig haken ze notarissen, juristen, fiscalisten en andere zakelijke dienstverleners aan om een sterk team samen te stellen. Altijd met het uitgangspunt dat er transparant, open en in begrijpelijke taal gewerkt wordt. 

We genieten van het ondernemerschap van onze klanten en hebben daar veel waardering voor.

De harde én de zachte kant

De partners en medewerkers van IRIS CF hebben verschillende expertises maar zijn uit hetzelfde hout gesneden. Jan-Willem Ditters, partner bij IRIS CF verwoordt het zo: “Bij het sluiten van een goede deal gaat het om de harde én de zachte kant. We kunnen wel ‘bijten’ maar zijn geen keiharde club die koste wat kost een deal doordrukt. We weten namelijk uit ervaring dat dit niet tot het beste resultaat leidt. In plaats daarvan zijn we gemotiveerd om net dat stapje verder te gaan en ook aan het belang van het bedrijf en de betrokkenen te denken. Want waar de aandeelhouder er misschien uitstapt, gaat de rest van het bedrijf met de nieuwe eigenaar verder. En dan wil je graag dat de verstandhouding goed is. Helemaal in het geval van een pre-exit. Wij vinden het onze verantwoordelijkheid om onze handen er niet vanaf te trekken als het daardoor moeilijk of ingewikkeld wordt. We zoeken graag door naar die creatieve oplossing die ieders belang dient. Juist bij dit soort transacties voegen we veel waarde toe.”

Toenemend aantal pre-exits

De wereld beweegt steeds sneller waardoor levenscycli van bedrijven korter worden. Het wordt belangrijker om bezig te zijn met nieuwe businessmodellen en je ziet dat ondernemers vaker en eerder op overname- of verkooppad zijn. DGA’s denken er regelmatig al op relatief jonge leeftijd aan om risico’s te spreiden en ‘smart capital’ aan te trekken. Zo versterken ze hun bedrijf, blijven ze zelf nog aan het roer en kunnen ze toch al een deel van hun onderneming verzilveren. IRIS CF ziet een toename van deze zogenaamde ‘pre-exits’ en begeleidt deze veelvuldig. Constructies waarbij de DGA voor 30, 40 of 50% mede-eigenaar blijft zijn populair.

Duncan: “Door de lage rente is de beschikbaarheid van risicodragend kapitaal enorm. Daar tegenover staat dat het bancaire klimaat lastiger geworden is. Wij zoeken altijd naar de financieringsvorm die bij een onderneming past. De ene keer is dat private equity, de andere keer een strategische koper, of toch de bank.” 

Netwerk en timing

Wat IRIS CF zo krachtig maakt is het grote netwerk van bedrijven en investeerders waar deals gericht in uitgezet kunnen worden. Met de grootst mogelijke zorgvuldigheid want veel ondernemers willen niet dat hun stappen om te verkopen bekend worden. “Timing is belangrijk en doordat we weten wat er in de markt speelt, komen vraag en aanbod regelmatig op het goede moment samen” zegt Jan-Willem. “We begeleiden uiteraard ook trajecten waarbij de koper zich al bij de ondernemer gemeld heeft. In dat geval brengen we onze expertise in voor de waardering van de onderneming en de onderhandeling met de kopende partij.”

Bij het sluiten van een goede deal gaat het om de harde én de zachte kant.

Het blijft people’s business

Aankopen en verkopen is en blijft people’s business. Wat IRIS CF kenmerkt is de balans tussen het doelgericht gaan voor de deal én het bouwen aan het lange termijn belang voor de klant. Duncan: “We hebben een enorme drive om resultaat te behalen en adviseren onze klant ook net zo makkelijk om niet aan een deal te beginnen of niet met een deal door te gaan als we geloven dat het niet het juiste moment is. De beslissing is uiteraard altijd aan de ondernemer.” 

Deze bedrijven vertrouwen op IRIS CF