Anderen sterker maken met eigen middelen

DHG | David Hart & Marc Strack
Zeg je logistieke vastgoedontwikkeling, dan zeg je ‘David Hart Group’ ofwel DHG. Groot geworden in de Rotterdamse haven en al jaren actief door heel Nederland. Met visie, lef en die welbekende 010-mentaliteit zetten ze vanaf 2014 ook stappen als investeerder in logistiek en haven gerelateerde bedrijvigheid. Iets waar IRIS CF hen regelmatig bij begeleidt.
In de video vertelt Marc Strack hoe DHG in logistiek en haven gerelateerde bedrijvigheid investeert. 

Investeren in bezetting

“Onze eerste actieve participatie in een bedrijf buiten het vastgoed was een huurder van een van onze vastgoedlocaties” zegt David Hart, oprichter van DHG. “Zij zaten door omstandigheden in zwaarder weer. Die investering pakte heel goed uit. Het waren twee enthousiaste jongens uit de logistiek die hun bedrijf ook weer op orde kregen. Daarmee hebben we een huurder behouden en uiteindelijk hebben we er allemaal waarde mee weten te creëren. Met deze ervaring zijn we ook in andere bedrijven gaan investeren. Nog altijd met de vastgoedbril op en gerelateerd aan de bezetting van onze loodsen. Onze vastgoedopbrengsten financieren de investeringen en door de verhuur is de cirkel rond. Dat maakt het een slimme combinatie die voor alle partijen gunstig is.” 

We hebben de middelen en zetten deze graag in om anderen sterker te maken

Voor de lange termijn

Toen uit het eigen netwerk ook een investeringsaanvraag van een logistiek gerelateerd bedrijf kwam, los van het vastgoed, werd IRIS CF ingeschakeld. Marc Strack, financieel directeur van DHG: “Wij kenden Mirjam uit haar ABN AMRO tijd en werden naar haar doorverwezen. Inmiddels was zij partner bij IRIS CF en heeft zij samen met haar team de due dilligence gecoördineerd en de financiering begeleid.  Sindsdien begeleidt IRIS CF gemiddeld 2 tot 3 van dit soort aankopen per jaar.”

Mirjam: “DHG is een investeerder die vanuit eigen middelen voor de lange termijn gaat. Veel bedrijven in hun netwerk weten dit, en kloppen bij hen aan.” 

Ondernemers in hun kracht zetten

“Bij de aankopen die we doen moet het klikken met de ondernemer. Mist dat gevoel, dan doen we het niet” zegt David. “Wij zijn er niet op uit om het management te vervangen of om actief mee te schakelen. We kunnen wel meedenken op strategie of ondersteunen met juridische en fiscale adviezen en de backoffice.”

Marc: “We zijn altijd bereikbaar en staan voor ze klaar als dat nodig is. Daarbij vinden wij een niche bedrijf met een bescheiden omzet net zo interessant als een bedrijf dat miljoenen wegzet. Ondernemers voelen zich gehoord en op hun gemak. Ze weten wat ze aan ons hebben.”

Bij de aankopen die we doen moet het klikken met de ondernemer. Mist dat gevoel, dan doen we het niet.

Pre-exit en realistische cijfers

DHG doet een beroep op IRIS CF zodra er sprake is van een aankoopmogelijkheid van grotere bedrijven. Marc: “We kunnen veel zelf maar voor de grotere transacties schakelen we IRIS CF onder andere in voor de waardering. Zij hebben veel vergelijkingsmateriaal in de logistieke branche. Met hun advies weten we of cijfers realistisch zijn.”

David: “Wij kiezen vaak voor het model van de koopholding of pre-exit. Zo hebben wij de garantie dat de eigenaar betrokken blijft. Het is daarom belangrijk dat de verkoper het vertrouwen heeft dat de waarde die hij krijgt ook klopt. IRIS CF helpt ons om de ondernemer aan de hand van modellen en forecasts precies uit te leggen wat reëel is en waarom. Zo houdt iedereen er een goed gevoel aan over.”

Financieel powerhouse voor de Rotterdamse haven

David en Marc investeren gericht in de logistieke keten. David: “Door toeval kwam ik in contact met de eigenaar van een reparatiewerf voor zeeschepen op een locatie waar wij ontwikkelen. Inmiddels hebben wij hem en zijn zakenpartner geholpen om de toekomst van zijn bedrijf te waarborgen. Bij de naastgelegen reparatiewerf doen we hetzelfde. Daarnaast hebben we een reparatiewerf voor binnenvaartschepen die we ook op deze kade onder willen brengen. Zo creëren en financieren we een hele reparatiekade en realiseren we schaalgrootte waar de haven baat bij heeft. Dat is de dynamiek waar wij van houden. We hebben de middelen en zetten deze graag in om anderen sterker te maken.”

Wij kiezen vaak voor het model van de koopholding of pre-exit. Zo hebben wij de garantie dat de eigenaar betrokken blijft.

Professioneel en informeel

Naast het begeleiden van de aankooptrajecten voert IRIS CF ook verkoopopdrachten uit en zoekopdrachten naar bedrijven die goed in de DHG-portefeuille passen. Op de vraag waarom ze graag met IRIS CF samenwerken antwoordt Marc: “Ze hebben sinds de eerste samenwerking in 2014 ons vertrouwen nog nooit geschaad. Het is een zeer professionele club met veel kennis van zaken waar we goed en snel mee kunnen schakelen. Uit ervaring weet ik dat ze bij alle betrokkenen in een proces goed vallen. Dat maakt transacties prettig. Er is duidelijkheid en dat geeft een goede basis. En heel belangrijk: ze zijn informeel en nuchter. Dat past bij ons.”

Deze bedrijven vertrouwen op IRIS CF