Kiezen voor de toekomst

Tropicenter | René van der Arend
Van der Arend Tropical Plantcenter uit Naaldwijk is een internationaal begrip als het gaat om het importeren, acclimatiseren en kweken van (sub)tropische planten en bomen. Toen investeringsmaatschappij Synergia Capital Partners contact zocht met René van der Arend om zijn groeiambitie mede vorm te geven, werd IRIS CF ingeschakeld om René en gezin te begeleiden.
René van der Arend vertelt het verhaal over de verkoop van zijn bedrijf en levenswerk.

Groeiklimaat

Zodra je de kassen van Van der Arend Tropical binnenstapt roepen geur en luchtvochtigheid direct herinneringen op aan een relaxte vakantie in de tropen. Maar luieren is er niet bij, hier wordt hard gewerkt. Want Van der Arend is een gigantische en strak ingeregelde kwekerij met vestigingen in binnen- en buitenland, eigen medewerkers, veel kennis en kunde en een vooruitziende blik als het gaat om continue vernieuwing van het assortiment.

René vertelt: “Synergia Capital Partners had mij benaderd op een moment dat ik met mijn gezin al een keer over de toekomst van het bedrijf nagedacht had. Ik heb veel liefde voor het vak en een enorme drive om steeds beter te worden in wat we doen. Dan wil je dat graag voortgezet zien en slim omgaan met de waarde die we in alle jaren met elkaar hebben opgebouwd. In onze branche is het ‘eten of gegeten worden’. Dus als je het goed wilt regelen, kun je maar beter zelf voorsorteren.”

Beslissing met en voor het gezin

René vervolgt: “Ik besprak met mijn gezin vier opties: de kinderen konden het over vijf jaar overnemen, we konden het verhuren, verkopen of er een partij bij aantrekken. Toen Synergia een paar weken later contact met mij opnam werd deze laatste optie in een keer heel concreet. Omdat ik 100% zeker wilde weten of ik hierop in wilde gaan, heb ik eerst een gesprek met mijn zoon gehad. Hij heeft zelf twee online bedrijven in de planten en ik wilde peilen wat hij ervan vond en hoe hij zijn toekomst ziet. Hij was enthousiast en vond dat ik het moest doen. Net als een aantal vrienden die dit een buitengewoon mooie kans vonden die waarschijnlijk niet meer zo snel voorbij zou komen.

Bij het horen van mijn overwegingen adviseerde de bank om een corporate finance adviseur in de arm te nemen en werd IRICS CF aangedragen. Tijdens een van de eerste afspraken ben ik met mijn vrouw bij hen op kantoor geweest en hebben ze ons helder uitgelegd wat deze stap inhoudt, wat de kansen, mogelijkheden en consequenties zijn. Toen hebben we besloten om deze optie verder uit te werken.”

Ik was zelf nooit tot dit resultaat gekomen. Laat staan dat ik daar de tijd voor zou hebben gehad.

Een goed memorandum bouwen 

Van der Arend werd door een team van IRIS CF begeleid bij het opzetten van het verkoopmemorandum. “Wat ik vooral bijzonder vond – naast al het rekenwerk, het doorwerken van eindeloze vragenlijsten en het minutieus controleren van alle punten – was de manier waarop Duncan en Olivier onze business wisten te verwoorden” zegt René. “Het is zo belangrijk dat de partij waar je je memorandum voor bouwt heel goed snapt wat onze filosofie en cultuur is en hoe het er hier aan toegaat.

We hebben veel met het team van IRIS CF gespard. Gebaseerd op feiten en onze toekomststrategie hebben we met elkaar een heel goed verhaal op papier gekregen. Ik weet prima hoe ik mijn bedrijf moet runnen, maar wat ik tijdens dit traject geleerd heb is enorm. Ik was zelf nooit tot dit resultaat gekomen. Laat staan dat ik daar de tijd voor zou hebben gehad. De onderhandelingen met Synergia waren soms best pittig, maar IRIS CF heeft altijd vanuit het belang van het geheel gedacht waardoor we tot een deal gekomen zijn waar iedereen blij mee is. Heel belangrijk als je vervolgens nauw met de andere partij gaat samenwerken!”

Ervaringen worden meteen gebruikt

Synergia Capital Partners en Van der Arend gaan als partners verder onder de naam Plant World. René zal als oprichter en algemeen directeur de groeistrategie van deze gezamenlijke onderneming verder uitrollen, naast zijn functie als algemeen directeur van Van der Arend. “Ik zit nu aan tafel om zelf overnamegesprekken te voeren met collega-ondernemers” vertelt René. “Mijn traject heeft me in laten zien waar je als ondernemer allemaal doorheen gaat en hoe belangrijk het is dat je goed begeleid wordt. Ik heb daarbij ook gemerkt hoe belangrijk het is dat de cultuur van partijen bij elkaar aansluit wil je ergens met elkaar uitkomen.” 

Mijn traject heeft me in laten zien waar je als ondernemer allemaal doorheen gaat en hoe belangrijk het is dat je goed begeleid wordt.

Goed om in elkaars netwerk te zitten

Tot slot neemt René ons in herinnering mee naar de dag dat er getekend werd: “Het is een moment dat de boeken ingaat. Het geeft zo’n goed gevoel om met je kinderen bij de notaris een nieuwe stap te bezegelen met een gezamenlijke handtekening, wetende dat je goed voor hun toekomst zorgt. En dan notabene in het voormalige gebouw van de ING op de Zuidas waar wij ooit als een van onze eerste projecten de boomvarens geleverd hebben. Ik kijk terug op een mooi proces en vond het erg prettig om met IRIS CF samen te werken. Het is fijn dat we in elkaars netwerk zitten en mocht ik weer iets ondernemen waar hun expertise bij kan helpen, dan zijn ze de eerste die ik bel.”

Het geeft zo’n goed gevoel om met je kinderen bij de notaris een nieuwe stap te bezegelen met een gezamenlijke handtekening, wetende dat je goed voor hun toekomst zorgt.

Deze bedrijven vertrouwen op IRIS CF