Momentum

Palletcentrale | Marco Leemberg, Frank Bennemeer, Margreet Donkers
Palletcentrale, al 54 jaar een begrip op het gebied van inkoop, verkoop, reparatie en fabricage van pallets, wordt overgenomen door de Belgische branchegenoot Foresco Group. Met de toetreding van het investeringsvehicle van Jan Ponnet en Cedric de Quinnemar in 2009, heeft Foresco Group naast autonome groei haar ambities vormgegeven door een buy and build strategie met als doel uit te groeien tot de absolute marktleider in de palletsector. In dat kader heeft IRIS CF de aandeelhouders van Palletcentrale begeleid bij het realiseren van een strategisch overname door Foresco.
Marco Leemberg, Frank Bennemeer en Margreet Donkers vertellen het verhaal over de verkoop van Palletcentrale.

Familiebedrijf

In 1969 ontstond Palletcentrale door in de Rotterdamse havens pallets te verzamelen, deze vervolgens te sorteren en terug te leveren aan producenten van diverse artikelen. Sinds de overname van Palletcentrale door de vader van Marco Leemberg in 1986 heeft de onderneming een familiair karakter gehad. Marco Leemberg (CEO – Palletcentrale) die vanaf 1990 steeds verder de leiding nam in de organisatie, stelt: “mijn filosofie was gericht op het bouwen van een gezellig bedrijf met goede mensen”. Deze strategie zorgde al snel voor een toename van het aantal vestigingen en de naamsbekendheid. Frank Bennemeer (Commercieel Directeur – Palletcentrale): “Vandaag de dag is Palletcentrale vanuit 6 vestigingen uitgegroeid tot een one-stop-shop in de palletindustrie en Nederlandse marktleider op het gebied van pallets voor de midden en grootzakelijke markt”. 

Mijn filosofie was gericht op het bouwen van een gezellig bedrijf met goede mensen

Ontwikkelingen in de markt

Mede door de ambities van Foresco zijn het aantal overnames binnen de palletsector de afgelopen jaren sterk toegenomen, Margreet Donkers (Financieel Directeur – Palletcentrale) benadrukt dat deze consolidatieslag je aan het denken zet over de toekomst, “moet je zelfstandig verder gaan en zelf overnames gaan doen, of is het tijd om Palletcentrale te verkopen?”. Foresco is met dagelijks 80.000 geproduceerde – en 70.000 gerepareerde pallets – marktleider in de Benelux. Jan Ponnet (Managing Director – Foresco) stelt dat de overname van Palletcentrale naadloos aansluit bij de groeiambities, “vanuit Nederland en Vlaanderen willen we een full-service pakket aanbieden in houten pallets en packaging”. Jan vervolgt: “naast de vooraanstaande positie van de Palletcentrale op het gebied van duurzaamheid, versterken we met deze overname  onze strategie om altijd zo dicht mogelijk bij onze klanten te zijn en  onze geografische aanwezigheid vanuit moderne vestigingen te verbreden”. 

“Het is nu of nooit

Het gezamenlijke besluit om te onderzoeken wat een overname zou inhouden, bracht veel vragen met zich mee, zo vervolgt Margreet: “Wat is Palletcentrale waard? Wat betekent een overname voor de toekomst van het bedrijf en de werkgelegenheid van de werknemers?”.  Marco vult aan dat een gesprek met zijn kinderen  over de ambities van een onderneming die buiten de transactie is gebleven, de doorslag heeft gegeven om het proces te starten. Frank erkent dat het verkoopproces overzichtelijk is verlopen dankzij een goede voorbereiding, “tijdens het proces bleek al snel dat Foresco het beste aansluit bij de Palletcentrale”. Margreet vervolgt: “zo’n traject brengt uiteraard de nodige emotie met zich mee. Duncan, Olivier en Harm zijn enorm gespecialiseerd en hebben veel ervaring met dit soort trajecten. De handvatten die ze gedurende het traject gaven, hebben wij als zeer plezierig en waardevol ervaren.” Marco bevestigt dit en geeft aan de dat het besef van deze belangrijke stap kwam tijdens de laatste fases van het proces, ‘het is nu of nooit’! De overname van Palletcentrale door Foresco markeert een belangrijke mijlpaal voor beide ondernemingen. Met een post-closing omzet van ruim 550 miljoen en circa 1.400 medewerkers versterkt Foresco haar positie als marktleider in de Benelux.

Met een post-closing omzet van ruim 550 miljoen en circa 1.400 medewerkers versterkt Foresco haar positie als marktleider in de Benelux

De handvaten die ze gedurende het traject gaven, hebben wij als zeer plezierig en waardevol ervaren

Deze bedrijven vertrouwen op IRIS CF