Spraakmakende oplossingen

Twnkls | Lex van der Sluis
Met een indrukwekkende rij internationale prijzen op het gebied van Augmented Reality (AR) op zak en gerenommeerde klanten als IKEA en Lamborghini was het Rotterdamse TWNKLS een interessante overnamepartij voor Parametric Technology Corporation (PTC) uit Boston. In deze internationale transactie werden de partners van TWNKLS bijgestaan door IRIS CF

Overeenkomstige visie

PTC was geen onbekende partij voor TWNKLS toen Lex van der Sluijs en zijn compagnon Gerben Harmsen onderzochten of ze een partnerschap met deze organisatie aan konden gaan.

Lex vertelt: “De AR-softwareontwikkelingskit die wij gebruiken voor het maken van onze projecten is van PTC. Ik heb in 2010 de Vice President Product Planning van deze software ontmoet op een conferentie en sindsdien contact met hem gehouden en het bedrijf gevolgd. Wij zijn van huis uit een project gestuurde organisatie en ontwikkelen veel maatwerk, zowel voor consumentenmerken als voor technische bedrijven. Toen we uit technische hoek vaker proces gerelateerde vragen kregen die beantwoord konden worden met een meer standaardoplossing, hebben we PTC benaderd. Zij hebben in de loop der jaren een heel goed platform ontwikkeld en hebben eenzelfde visie op de toekomst van industriële toepassingen en de bijdrage van AR als wij.” 

Cijfers opstellen naar Amerikaans model

“Ergens tijdens de partneronderhandelingen riep iemand van PTC gekscherend of ze ons niet over konden nemen”, zegt Lex. “Onze maatwerkaanpak, creativiteit en oplossend vermogen zijn voor hen heel aantrekkelijk om toe te voegen aan hun diensten. Toen het idee van een overname serieuzer werd en we een indrukwekkende vragenlijst van hen ontvingen, zijn we via ons netwerk bij IRIS CF terecht gekomen. Jan-Willem Ditters en het team van IRIS CF hebben ons geholpen om alle vragen te beantwoorden en de cijfers naar Amerikaans model op te zetten. Dat verschilt van de Nederlandse accounting principles en die kennis hadden wij uiteraard niet in huis.”

Ergens tijdens de partneronderhandelingen riep iemand van PTC gekscherend of ze ons niet over konden nemen.

Werken in een Dataroom

“Speciaal voor deze deal werd een virtuele dataroom opgezet. Ook dat was nieuw voor ons en mooi om te ervaren. Deze dataroom is een veilige online opslagplaats voor het delen van alle documenten die we voor deze transactie hebben geproduceerd. De hele inventarisatie en het geven van full disclosure was tijdrovend maar prettig. Ten eerste omdat we het zelf belangrijk vinden om open en eerlijk te zijn en ten tweede omdat we na deze overname collega’s van PTC zouden worden. Dan wil je het allemaal goed geregeld hebben. Het sluiten van de dataroom was een officieel moment. Een eerste mijlpaal richting de verkoop.”

Deal closen in Boston

De deal werd verder uitonderhandeld in Boston. Lex: “Jan-Willem is vanuit IRIS CF met ons meegegaan naar Boston. Dat was voor ons heel prettig. Hij is deze transacties gewend, wist van de hoed en de rand en kan de emotie van zo’n proces goed scheiden van de inhoud. Zo kan hij makkelijker het overzicht bewaren. We zijn erg blij met deze deal. Zeker omdat PTC een bedrijf is dat we al jaren volgden en waar we bewondering voor hebben. De culturen sluiten heel goed op elkaar aan en dat maakt het erg prettig werken. Wij zetten onze werkzaamheden vanuit Rotterdam voort, maar dan met de kennis van 6.000 slimme collega’s wereldwijd binnen handbereik. Dat is nog eens een upgrade.”

Wij zetten onze werkzaamheden vanuit Rotterdam voort, maar dan met de kennis van 6.000 slimme medewerkers wereldwijd binnen handbereik.

Slagkracht door aansluiting

Lex is op dit moment Technical Vice President van PTC: “De samenwerking bevalt heel goed. Toen wij alleen aan het roer van TWNKLS stonden, was het vaak hollen of stilstaan. En als je vol in projecten zat, had je weinig tijd om te acquireren. Bedrijven wisten ons altijd wel te vinden, maar het is jaren heel hard werken geweest. Met alle marktontwikkelingen die wij voorzien, is het belangrijk aansluiting te vinden bij een grote partij. Het gebruik van AR wordt steeds meer opgepikt in industriële processen en nu hebben we de slagkracht om hier antwoord op te geven. Het is mooi om te zien dat onze medewerkers tegenwoordig zelf meebouwen aan het platform waar ze altijd al fan van waren. Dat maakt trots. En ik heb nu de ruimte om eigen innovatieprojecten op te pakken met alle kennis die binnen PTC voor handen is. Dat voelt als een speeltuin waar ik voorlopig nog niet op uitgekeken ben.” 

Deze bedrijven vertrouwen op IRIS CF